Open top menu
Sunday, 6 September 2015

Assalamualaikum sahabat2..

Seorang sahabat, Abu Darda' bertanya: "Ya Rasulullah, apabila saya sembuh daripada penyakit dan bersyukur kerananya, apakah itu lebih baik daripada saya sakit dan menanggung kesabaran? Rasulullah menjawab, "Rasul mencintai kesihatan sama seperti engkau menyenanginya". Kesihatan itu terlalu bernilai. Memelihara kesihatan adalah penting berbanding merawat apabila sudah terkena penyakit. Falsafah yang disebut seantero dunia iaitu ‘mencegah lebih baik daripada mengubat' agak relevan dengan pegangan yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Ia selari dengan pemeliharaan kesihatan yang dianjurkan dalam Islam. Namun, benarkah ia juga menjadi pegangan utama masyarakat Islam dalam dunia kesihatan pada hari ini?
" Saya sihat mengapa saya perlu makan suppliment??.."

Jawapan kepada persoalan di atas adalah ;

1. Kita lebih cenderung untuk mengamalkan kehidupan yang tidak seimbang atau tak berapa nak sihat contohnya, tidak bersenam, asyik melepak di depan laptop/pc masing-masing mengadap facebook, etc...
2. Makanan SEDAP atau makanan BERKHASIAT??? Of course la kita lagi suka makanan yang SEDAP. Betul tak? Makanan sedap tak semestinya berkhasiat, terutama sekali makanan segera..
3. Kehidupan ynag tersangatlah sibuk cenderung membuatkan kita untuk mengambil makanan yang mudah didapati contohnya di gerai-gerai tepi jalan. Makanan yang diorg masak kebiasaanya tinggi kandungan MSG.
4. Kita sentiasa terdedah kepada pencemaran persekitaran.
5. Badan kita memerlukan sesetengah vitamin di dalam dos yang tertentu. Sesetengah vitamin tidak dapat dihasilkan oleh badan kita sendiri contohnya vitamin C. 
6. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kita makan biasanya dicemari dan terdedah kepada pesticide (racun serangga).
7. Gangguan dalam penyerapan nutrisi daripada makanan tersebut.
8. Khasiat makanan yang hilang semasa proses memasak. Vitamin akan musnah jika kita masak sayur-sayuran terlalu lama.
9. Pengambilan painkiller, laxatives, antibiotics, ubat-ubatan dan alkohol akan mengganggu penyerapan khasiat makanan.
10. Kekurangan zat dan nutrisi akan menyebabkan tua sebelum waktunya, letih, rambut gugur, masalah kulit, osteoporosis, dan pelbagai lagi jangkitan dan penyakit.
 
 
           
Hubungi saya pengedar sah shaklee
Ieda fareeda
0012-9555602

Tagged
Different Themes
Faridah Ahmad Menulis

Saya Faridah bt Ahmad, pengedar sah SHAKLEE anda no. ID 929771. Jom CANTIK dan SIHAT bersama Shaklee (Selamat Mesra Alam dan Berkesan) bukan hanya sekadar MENJUAL SUPPLEMENT SHAKLEE tetapi berkongsi ilmu mengenai KEBAIKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI.

0 comments

Popular Posts