Open top menu
#htmlcaption1 PENJAGAAN BERAT BADAN SHAKLEE PENJAGAAN DIRI DAN KECANTIKAN SHAKLEE PENJAGAAN RUMAH SHAKLEE
Saturday, 16 April 2016
CERITA SAYA SETELAH BERGELAR WAHM DAN PART TIME BUSINESS

Assalamualaikum wbt.

Nak tahu apa saya feel selepas bergelar WAHM (working at home mum). Ya Allah, best sangat tau. Saat yang di tunggu. Macam mimpi. Tak sangka! Dulu saya tak pernah terlintas pon akan berhenti kerja sebab dulu cita-cita saya ingin memiliki kerjaya professional (carrier womenla konon2) memakai pakaian cantik2 ke office, berkasut tinggi, sampai office sibuk dengan pelbagai tugasan. Akhirnya sampai satu tahap, saya sangat letih (lagipun PASSION saya sekarang bukan lagi ingin kan status "carrier women" lagi tapi ada sesuatu yang lain yang saya ingin capai dalam hidup saya.




Ada yang cakap, " ko tau la lepas 2 minggu mesti ko rasa bosan duk umah, mesti ko rindu nak p keje balik".. hurmmm bukan nak banggala.. nak berlagak pon tak.. sampai la ni dah sebulan kot,  tak der pon istilah bosan tuuu!!! Malah betul2 relex you!! (walau duit kat bank dah makin surut).. hehe ni sebab projek belum run betul2,.. Projek  apa??

Rasa sepuluh tahun ada kot dok kira-kirakan duit orang.. Senior account Executive je pon.. yela keje sebagai kuli, memang banyak keje, lainla jadi bosss.. tapi tak moo kot jadi bos kat syarikat orang (sebab ada bos atas-atas-atas lagi kalau aku jadi bos pun).. huhu.. so better jadi bos pada bisness sendiri, ye tak?? kira duit sendiri.. walau pun tak banyak.. lama-lama akan jadi banyak!!! AMINNNNN...

So, apa yang saya rasa selepas bergelar WAHM ni?

1) Sangat-sangat Free!!! I feel good!!!! I feel Free!!!
    Impian nak hantar dan ambik anak balik sekolah tercapai. Anak-anak pun heppi sangat.
    Nampak tau diaorang hepi. Mula-mula diaorang cam pelik, balik sekolah je.. eh Ibu 
    ada?..esok balik sekolah, eh, Ibu tak ada?? Ibu tak work?? sampai sekarang ibu belum
    cakap ibu dah tak keje lagi kat PTP. Surprise!!!

2) Jadi assistant suami tersayang
    Sekarang p mana-mana pun berkepit. Bila saya ada nak jumpa customer Shaklee, dia
    antarkan.
    Bila dia nak jumpa client MAA, saya follow jugak. (client yang agak-agak macam kawan
    bolehla ikut) :-)

3) Peningkatan dalam beribadah.
    Sekarang ni, kalau nak bangun awal pagi sekitar 5 pagi tu dah tak rasa letih sangat. Dah
    banyak masjid boleh singgah bila ada urusan luar. Suami pun kalau sampai waktu je
    terus cari masjid, so dapatla solat jemaah dengan imam masjid banyak waktu (bukan
    nak riak tau.. nauzubillahiminzalik)

4) xxx????zzzzzyyyyuuzzz#&$@*&#@##ll (Tak leh nak gambarkan seronoknya)
    Time flexible.. Money je belum nak freedom sgt.. Tp okla income Shaklee pon 4 angka
     woo.. So anda masih fikir2 nak joint jadi ahli shaklee?? Joint jer, lama2 korang syokkk
     ooo. Sebab..
     Nak tau sebab, joint dulu ;-) Klik sini (jangan pikiq lama2 sgt nooo)



Cukupla 4 je kot feel tu saya share, nanti byk2 sgt kang boring lak baca.. hehe so, yang macam ada2 hajat nak jadi WAHM tu fikir masak2 dulu.. SOLAT ISTHIKHARAH.. AGAK2 HATI TENANG boleh la buat keputusan dan mesti ada sesuatu yang kita nak capai lebih dan lebih lagi.


Sekian,
Saat Ku Jatuh Cinta


Read more
Friday, 1 April 2016
HERBALEX SHAKLEE DETOKS BERSIH USUS MELAWASKAN KEMPISKAN PERUT KURUS SEMULAJADI


Julung-julung kalinya Shaklee membuat tawaran hebat pada bulan ini iaitu Set Detoks. Wah best best. Entry kali ini saya nak sentuh tentang sejenis Vitamin Detok unggul dari Shaklee iaitu Herbalex! Produk Detok terbaik, melawaskan pembuangan, membersihkan usus, mengempiskan perut dan menguruskan badan secara semulajadi.



Apa itu Herbalex?

Sejenis herba semulajadi yang bertindak membersihkan perut dan usus, melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas. Mengandungi 9 jenis herba yang secara tradisionalnya mampu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman. Ia juga berfungsi menyah toksin dari dalam badan keluar melalui pembuangan najis.




Herbalex ni dikenali sebagai detok. Nak tahu apa itu detok?

Detox adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, barulah badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Kerana itulah detox sangat penting sebeum mengambil apa-apa vitamin atau supplement supaya tahap penyerapan nutrien pada kadar paling optimum.




Selepas badan dah buat proses detoksifikasi, usus akan menjadi lebih bersih dan sihat. Penyerapan suplemen akan lebih cepat dan berkesan. Almaklumlah perut adalah rumah penyakit. Usus pula bolehlah dianggap sebagai bilik dalam rumah penyakit ini. Bila usus sihat, penyakit tak dapatlah nak berumahtangga di sini.Yang tinggal hanyalah rumah yang bersih dan pengambilan suplemen pasti mengindahkan lagi rumah kita ini.


Apa lagi Kebaikan Herbalex?

* Merawat masalah sembelit dan melawaskan perut.
* Meransang usus untuk lebih cepat memproses perkumuhan dan pembersihan najis 
   secara lembut daripada terus tersimpan lama di dalam perut yang boleh 
   menyebabkan toksin.
* Mengempiskan perut
* Mengurangkan ketegangan perut

Siapakah yang perlu amalkan herbalex ni?

**Pengamal tegar ubat tahan sakit.
**Mereka yang ada masalah pembuangan, perkumuhan kurang lancar dan sembelit 
**Mereka yang banyak jerawat
**Pesakit gout
**Mereka yang ingin membersihkan usus terutama sekali mereka yang baru berjinak2 
    dengan suplemen

PERHATIAN!

Mereka yang mempunyai sistem penghadaman yang lemah akan mengalami cirit birit pada peringkat awal pengambilan. Manakala bagi mereka yang tiada masalah penghadaman, Herb-Lax™ menampakkan kesan dalam tempoh 8 - 12 jam selepas pengambilan.

* Herb-Lax™ Shaklee sangat popular di kalangan mereka yang ingin menurunkan berat badan, mengekalkan berat badan ideal, proses detoks (membuang toksin dalam badan), mencantikkan kulit, dan pelbagai lagi manfaat lain.

========================================================================

Kami merupakan Pengedar Shaklee Skudai, Johor Bahru, Taman University, UTM, Gelang Patah, Pekan Nenas, Pasir Gudang dan kawasan-kawasan yang berhampiran. Menyediakan khidmat Cash on Delivery (COD) sekitar kawasan berhampiran dan Pos Laju ke seluruh Malaysia.

Hubungi 012-9555602 ieda Fareeda (ID : 929771)

Let's Get Shaklee Today!





Read more
EH! PROMOSI APRIL 2016 TAWARAN HEBAT SHAKLEE

April Fool!!! Dulu zaman kanak2 1st April je, macam2 kenakalan kawan2 mengenakan kawan2 yang lain. Ingat2 zaman tu rasa telah jauh masa berlalu. Anak2 saya belum pandai berApril Fool :-)

Entry kali ni bukan nak cerita berkenaan April Fool ye. Saya nak cerita tawaran hebat apa Shaklee bagi bulan ini? Setiap bulan Shaklee pasti memberi tawaran hebat ini kepada semua agent2 berdaftar shaklee yang sah. Best ke best? semua SID detik 12 malam setiap kali hujung bulan sudah tertunggu-tunggu apa tawaran hebat tersebut.

OK... Jom kita semak.. check it out!!!

1) Omega guard Shaklee


2) Vita- C Plus Sustained Release



3) Vitalea for Children



4) Set Detoks Shaklee (5% less)


Set Detoks ini mengandungi :
1) Vivix 
2) Alfalfa L
3) DTX Complex
4) Herbalex
5) Papermind Ginger

Setiap pembelian set Detok ini anda akan mendapat tawaran hebat.
1) Jimat sehingga 30%
2) Free Ahli Shaklee
3) Free postage
4) Free gift


ANDA NAK DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DENGAN HARGA LEBIH MURAH?

DAFTAR AHLI SHAKLEE HARI INI & ANDA BOLEH JIMAT 15-25% DARI HARGA BIASA.

Ketahui bagaimana anda juga boleh jana extra side income RM200 setiap bulan dengan hanya consume produk shaklee. Daftar ahli shaklee hari ini, kami akan tunjukkan caranya.

Jangan Tunggu Sampai Esok…

DAFTAR SEKARANG!


Apa Kelebihan yang anda akan dapat jika daftar ahli Shaklee?

# Dapat status keahlian seumur hidup.
# Dapat beli produk dengan harga ahli yang lebih murah.
# Dapat Jimat 20-25% dari harga normal.
# Dapat CASH BACK Shaklee dgn pembelian produk.

Dapatkan Cashback Shaklee hari ini!

Jangan Tunggu Sampai Esok...

BERMINAT NAK DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DENGAN HARGA AHLI?

ADA PERTANYAAN TENTANG SHAKLEE @ PERLUKAN BANTUAN?

WHATAPP/TELEGRAM/SMS/CALL : 012-9555602 (IEDA FAREEDA)

Kami merupakan Pengedar Shaklee Skudai, Johor Bahru. Menyediakan khidmat Cash on Delivery (COD) sekitar kawasan berhampiran dan Pos Laju ke seluruh Malaysia.


Let's Get Shaklee Today!
Read more
ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) PROTEIN BUKAN GMO

ESP SHAKLEE NON GMO?



Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO (yakni kacang yang tidak diubahsuai secara genetik) berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol.

ESP Shaklee diiktiraf di seluruh dunia kerana ia diuji secara klinikal & kualiti protein yang tinggi serta diperbuat daripada tumbuhan yang ditanam secara organik. 1kg ESP = 30kg soya asli.



Kenapa ramai yang telah jatuh cinta dengan ESP ni??? Bagus ker?? Saya sendiri telah sangat2 suka kan ESP ni, biarlah orang lain belum jatuh cinta, tapi inilah minuman kegemaran saya. ok,kenapa ramai yang gemarinya? Pertama kerana ESP ni sesuai untuk semua. Tidak terhad kepada ibu menyusu dan wanita yang ingin cantik sahaja. Remaja, atok, nenek malah orang lelaki juga boleh ambil ESP ni. One for ALL. Satu canister ESP boleh di minum oleh seisi rumah kecuali kanak2 (tidak digalakkan). 1 canister ESP=850gram (Boleh tahan 1-2 bulan penggunaan).

Ramai yang tidak tahu ye atau kurang tahu ataupun terlupa bahawa badan kita ni full of cells..meaning that kuku, otot2, dan lain-lain yang mana semuanya berasal dari protein. That why badan kita sangat2 meemerlukan protein yang tinggi khasiat. Sebab makanan utama sel badan kita ni adalah protein. Jika sel-sel kita sihat, tubuh badan kita pun akan sihat.

Mesti ada yang tanya..apa bagusnya kalau soya shaklee ni Non GMO? Haaa mungkin ramai yang tak tau.. so sini saya jelaskan kenapa pentingnya pilih produk Non GMO ni berbanding GMO... ok, produk GMO ni boleh menyebabkan alergy, toxic, potensi cancer. Lagi2 zaman sekarang kita selalu dengar ramai yang menghidapi macam2 penyakit sekarang ni kan..muda2 dah sakit macam2.. cancerla.. alergicla.. Antara makanan yang tinggi potensi GMO adalah jagung dan Soya.. jadi, sebelum anda beli apa2 protein dari sumber soya, baca dulu labelnya, pastikan berlabel NON GMO. Elakkan beli sebab murah or sebab rasa sedap or sebab ikut-ikutan or sebab nak dapat barang free. Hargai dan sayangilah badan anda.



Jom kita semak 57 jawapan kepada soalan-soalan yang biasa nya di tanya oleh ramai orang berkaitan ESP shaklee :

1.Apa yang dimaksudkan Soya Non-GMO..
-> Soya Non GMO ialah soya yang tidak diubah genetiknya. Bermaksud, kacang soya ini organik dan tidak mempunyai hormone tambahan. Jadi, ia dapat dikenali dan diserap oleh badan dengan
                       
2. Bagaimana Isoflavon dalam kacang soya dipercayai menyerupai hormon wanita?
- Kerana bentuk molekul nya. Akan tetapi, tindak balas/kerja yang dilakukan adalah tidak sama kerana estrogen dalam badan mempunyai kuasa dominan jika dibandingkan dengan phytoestrogen.

3. Bagaimana soya esp berfungsi untuk bantu ramai wanita yang mengandung?
-kerana kandungan protein yang berkualiti tinggi. Ia membantu dalam perkembangan bayi di dalam kandungan.

4. Bagaimana Soya ESP untuk bantu wanita yang ingin hamil.
--kerana kandungan protein yang berkualiti tinggi. Protein diperlukan dalam memperbaharui sel-sel baru yang sihat (spt: hormone untuk kesuburan & sel-sel system pembiakan)

5. Soya Tidak elok untuk Lelaki Fakta Atau Auta??
-Auta. Tiada kajian sahih yang membuktikan soya tidak boleh diambil oleh lelaki

6. Bagaimana nak kenal pasti customer yang alergik kekacang sebb ader sesetengahnya x pernah tahu yng dia alergik soya.?Selepas pembelian baru tau yang dia alergik soya
-sebaiknya buat pemeriksaan darah di klinik/hospital untuk mengesan elergik kepada sesuatu makanan.

7. dari segi perbidanan melayu, soya di katakan boleh menyebabkan urat sejuk dan kembang sebab ia di kategorikan dlm kekacang. fakta atau auta?
-Auta. Tiada kajian sahih yang membuktikan soya boleh menyebabkan urat sejuk dan kembang.

8. berapa sudu yg sepatutnya di ambil dlm sehari? ada yg kata 3 sudu, ada kata 6 sudu. kalau melebihi kuantiti ESP yg di ambil, adakah ia memudaratkan ?
-> sukatan yang disarankan adalah 3 sudu besar setiap hari.protein yang ada dlm ESP ialah 14gram.Individu biasanya memerlukan 50-60g protein setiap hari.Jadi, individu yang mengamalkan makanan sihat dan ditambah dgn ESP satu hidangan sudah mencukupi untuk keperluan badan.

9.kenapa amik esp boleh jadi naik berat badan dan kenapa ader yang amik sembelit dan jadi sampai buasir.
-> Pengawalan berat badan perlu seimbang dgn kawal makan, senaman dan supplement berkesan. Jika seseorang hanya ingin kurus dgn pengambilan supplement tanpa kawal makan dan senaman; ia akan membantutkan program kurus nya dan menyebabkan berat naik.Perlu minum air banyak jika mengambil ESP agar proses serapan dan pemulihan otot menjadi lebih baik

10. Untuk orang nak diet, bagaimanakah pengambilan ESP? Dan waktu bila perlu ambil ESP?
-> Boleh diambil sebagai meal replacement di waktu pagi , 3 jam selepas breakfast
- boleh diambil sebelum sarapan dan sebelum makan malam (pengambilan makan malam dan sarapan hendaklah dikawal)

11. Adakah ESP tidak boleh diambil bersama supplemen2 Shaklee yang lain?
-> Boleh, tiada masalah

12.ada mitos kata soya tak bagus utk kesihatan lelaki dan perempuan, ada juga kata soya menyebabkan kulit bayi sensitif. apa komen nutritionist. 😁
-tiiada bukti saintifik kukuh mengatakan tidak bagus untuk kesihatan, malah, banyak kajian saintifik menunjukkan soya bermanfaat untuk kesihatan. Sama juga untuk kulit bayi sensitive.


13. Soya tidak baik utk kesihatan kerana ia akan menggalakkan sel2 kanser (makanan sel2 kanser). Fakta atau auta?
-> Soya Non GMO yang digunakan untuk menghasilkan ESP adalah organik dan tidak merbahaya.Soya ini juga dibasuh dgn air semasa pemprosesannya menyebabkan ia selamat, berkesan dan mesra alam

14. bolehkan ESP diambil oleh pesakit hypothyroidism,  hyperthyroidism,  pesakit buah pinggang yang belum  atau sedang menjalani dialisis?
- untuk penyakit sebegini, sila dapatkan nasihat doctor pakar dahulu.

15. Adakah ESP penyebab baby ruam? (Baby dah 4bulan) fully bf.
-> Tidak
-

16. Adakah soya / Esp Menyebabkan tulang menjadi lemah . Jika ibu hamil mengambil adakah ia juga menyebabkan tulang bayi menjadi lemah?
-> Tulang tidak kuat disebabkan kekurangan kalsium.disarankn untuk ibu mengambil Ostematrix untuk menampung keperluan kalsium

17. Sebenarnya, bolehkah wanita yang ada masalah Fibroid dan cyst mengamalkan vitamin berasaskan soya spt ESP? Jika tidak boleh..apakah cadangan terbaik untuk sumber protein mereka?
- untuk wanita yang mempunyai masalah cyst, sebaiknya dapatkan nasihat doctor sebelum mengmbil suplemen. Walaubagaimanapun, soya bukan penyebab kepada masalah cyst.

18. Bolehkah ibu yg menyusu anak g6pd ambil ESP dalam tempoh menyusu tu? ada apa2 kesan sampingan pada bayi?
- Ibu yang menyusu anak g6pd mengambil produk berasaskan soya hendaklah mendapatkan nasihat doctor terlebih dahulu. Tidak digalakkan, kecuali di bawah kebenaran doctor.

19. Org gout bleh ambil esp x?
-> Boleh

20. Ibu menyusu yang minum esp...adakah ia memberi kesan ke atas berat bdn bayi?adakah akan bertambah atau sebaliknya?
-> Bergantung pada pemakanan ibu dan anak

21. Bagaimana cara pengambilan ESP boleh membantu menaikkan berat badan?
- kerana ESP memberi kandungan amino asid yang lengkap kepada tubuh bedan, dan ia dapat membantu dalam penghasilan otot. Kanaikan otot akan mempengaruhi berat badan.

22. Bagaimana cara makan ESP yg betul untuk elak berat badan naik?
-> Rujuk jawapan 10

23. Betulkah pada awal kehamilan tidak digalakkan mengambil ESP Kerana Boleh meningkatkan hormon sehingga menyebabkan keguguran.
= Tidak. Pengambilan ESP tidak menyebabkan peningkatan hormone.

24. Adakah esp boleh menyebabkan kegemukkan setelah ditinggalkan @ bila dah xambik...(sebab ade cust ne dia sibuk dok ckp sebab esp la ne dia gemuk skrg....dia ambik utk susu huhuu)
-> Tidak. rujuk jawapan 9

25.apa kaitan minum esp boleh putihkan kulit?
-> ESP adalah protein, asas pada bina sel.pabila sel sihat, maka organ sihat, dan sistem turut sihat.jadi pabila sel kulit sihat, maka organ sihat dan kesan sihat itu adalah putih, gebu
- ini kerana sumber protein yang digunakan adalah berkualiti tinggi dan lengkap dengan kandungan asid amino. Protein diperlukan dalam membina sel-sel kulit yang baru, jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat, pengambilan protein yang berkualiti tinggi adalah penting.

26. Kanak-kanak  boleh consume ESP tak dan kalau boleh berapa sukatan yg sesuai utk kanak?
->tidak digalakkan.sebaiknya ambillah Mealshake

27. Berapa sukatan pengambilan esp untuk pesakit diabeties?
- pengambilan seperti biasa. 1-2 kali sehari.

28. Apakah bukti yg soya esp adalah non-gmo?
- kerana Shaklee ESP dihasilkan di bawah Identity Preservative Program (IPP), di mana ia dikawal ketat dari proses pertumbuhan sehingga ke pemprosesan. Ia adalah pihak ke-3 yang akan memastikan produk ESP non-GMO.

29. Pengambilan Esp dikatakan bantu kenyang lebih lama, tapi kenapa ada yang lepas sejam dua dah lapar?adakah ada kesilapan dlm pengambilan?
-> Pengambilan ESP adalah 3 sudu besar bersamaan 14g protein (105kcal).proses penyerapan protein setiap individu berbeza.sekitar 5-9g setiap jam.jadi dlm masa 3-4 jam sudah berasa lapar jika individu itu hanya minum ESP semata2x..Dinasihatkan makan pada kalori rendah dan ditambah dgn ESP

30. Esp dikatakan bagus untuk pesakit gastrik..kenapa? Adakah ia disebabkan esp mempunyai unsur kalsium ?
- Ya betul. ESP mengandungi kalsium 500mg bagi setiap hidangan.

31. Bagaimana soya dikatakan membantu wanita yang menopause.
-wanita menopos adalah disebabkan oleh level hormone estrogen yang turun secara mendadak. Soya yang mengandungi isoflavons (hanya soya yang dibasuh melalui air sahaja) dapat membantu dalam mengawal penurunan hormone ini.

32. ESP expired coz jarang ambik still boleh consume? Ade effect x?
-> Disarankan untuk tidak minum selepas expiry date

33. Esp salah satu produk dicadangkan bg ibu menyusu untuk kurus. Tapi kesannya, selera makan ibu bertambah dan berat badan naik. Bagaimana pengambilan yang betul untuk kurus?
-> Rujuk jawapan no 9

34.Betulkah kesesuain pengambilan ESP adalah mengikut darah?Adakah mereka yang berdarah B tidak sesuai minum ESP dan menyebabkan kegemukan?
- Tidak. Tiada kajian saintifik yang kukuh tidak membuktikan ia boleh menyebabkan kegemukan.

35. Bagaimana esp mengekalkan kesegaran?contoh banyak esp produced on 2014, tapi expired lama sehingga 2016. Ada certain esp bau pun kadang2 lain dah. Kdg2 customer tanya kenapa bau esp tak sama untuk semua tin? Mohon pencerahan.tq
- kerana pemprosesan yang dibuat adalah dengan menggunakan air untuk dibasuh, jadi ia dapat mengekalkan kesegaran soya tersebut. Rasa yang tidak sama kerana proses penuaian soya adalah berbeza, jadi rasanya berbeza ikut cuaca/iklim penuaian soya pada ketika itu.

36. Betul ke ESP x boleh di minum oleh pesakit cyst disebabkan kandungan SOYA di dalam ESP?
-Soya bukan penyebab kepada penyakit cyst, tetapi pesakit cyst hendaklah mendapatkan nasihat doctor sebelum mengambil apa-apa sulpemen.

37. Macam mana pula fungsi ESP untuk naikkan berat dan Untuk turunkan berat..adakah perbezaan cara pengambilan atau macam mana? (Sbb ada y kata nak naik pon amik esp nak turun pon amik esp macam menipu je)
-> Kene faham konsep pengambilan ESP.Bukan salah ESP.rujuk jawapan soalan no 9 dan 10

38. Ibu yg (xde eczema) masih BF bayinya akan menyebabkan bayinya itu eczema sekiranya ibu mengambil esp. betul ke?
- Tidak. Kecuali jika bayi tersebut mempunyai elergik kepada soya. Tetapi keberangkalian adalah rendah.

39. Adakan ESP mengandungi soy isoflavon yg boleh menyebabkan lebihan hormon lelaki (testosterone) dlm badan wanita?
-Tidak. Fungsi isoflavon tidak akan melebihi hormone original yang terdapat dalam badan. Jadi, ia tidak mengganggu tahap keabnormalan hormone.

40. Macam mana pula fungsi ESP untuk naikkan berat dan Untuk turunkan berat..adakah perbezaan cara pengambilan atau macam mana? (Sbb ada y kata nak naik pon amik esp nak turun pon amik esp macam menipu je)
-> Rujuk no 37

41. Ibu yg hamil (xde eczema) ambil ESP semasa kehamilan akan menyebabkan bayinya itu eczema. betul ke?
-rujuk pada jawapan 38

42. Betul ke ambil ESP berlebihan boleh rosak buah pinggang?
- kerosakan buah pinggang bukan disebabakan oleh factor pengmbilan soya, tetapi daripada pemakanan yang tinggi pengawet atau ubatan lebihan di dalam badan.

43.siapa yg memang tak boleh ambil esp?
mereka yg asid urik tinggi boleh consume esp?
-          Tiada spesifik alasan yang menyatakan soya tidak boleh diambil oleh pesakit tertentu, bagaimanapun, sila dapatkan nasihat doctor untuk pesakit yang menghidap kanser, g6pd, thyroid dan sebagainya.

44. berapakah sukatan pengambilan ESP sehari bagi ibu hamil, ibu menyusu, yang nak kurus dan yang nak jaga kesihatan?
->saranan 3 sudu besar satu hari
-disarankan pengambilan 3 sudu minimum sehari. Boleh ambil lebih sehingga 9 sudu ikut keperluan badan.

45. Ada kah gatal2 badan selepas consume esp sbg healing crisis?atau alahan kpd kacang soya?brapa lama biasa nya healing crisis utk pengguna esp
->kemungkinan.observe untuk 2-3 minggu.banyakkan minum air
-sebaiknya buat pemerikasaan untuk lihat tahap elergik pada makanan. Jika tidak, minum air kosng secukupnya setiap hari

46. Betul ke ambil ESP boleh cerahkan kulit? Berapa lama consume boleh gebus gabas. Ada yg dah consume lama, belum cerah2.
-> ESP bukan ubat tp supplement.ia bertindak untuk bina sel.pabila sel sihat, maka organ dan sistem turut sihat.selain itu, untuk vitamin kulit.boleh ikhtiar dgn vitamin C, E dan Collagen.

47. Kenapa ada ESP pahit? Belum expired pun
-> ESP tidak pahit.sila report jika ada keraguan.

48..adakah esp boleh menyebabkan loya , muntah ,   cirit birit dan demam panas?
->bergantung pada individu.tiada masalah setakat ini sejak ESP dikenalkan sejak 1961

49..bolehkah esp diambil oleh pesakit yang disyaki denggi,?
-Boleh..tiada masalah. Pada masa yang sama, pesakit denggi hendaklah minum air secukup2nya.

50. Bagaimana esp membantu dalam kesuburan lelaki dan wanita
-ESP adalah sumber protein yang sihat. Protein penting dalam penghasilan hormone, secara tidak langsung membantu dalam kesuburan.

51. Bagaimana esp bantu untuk diet.
-> Rujuk jawapan 9

52. Pesakit psiorisis perlukah ambil esp dan apa kebaikannya
-> Untuk autoimmune, perlu dapatkan nasihat doktor.mengikut pengalaman.propose untuk ACE dan antioksidan produk.ESP boleh diberi juga untuk bantu bina sel badan

53. Kenapa selepas minum esp, ada yang membuatkan org rasa bloated dan naik angin.
-> Dikhuatiri kurang makan dan kurang air
-banyak factor lain yang menyebabkan bloated. Sila makan dengan masa yang betul, dan cukupkan pengambilan air kosong.

54. Sekiranya ibu hamil mmg consume esp dr sebelum hamil, tapi morning sickness membuatkan dia loya dan tak lalu minum esp lagi, adakah suggestion cara minum esp yang boleh dikongsikan?
-> Minum ESP dgn mencampurkan dgn minuman lain seperti jus, milo

55. Protein dikatakan penggalak kanser. Bolehkah pesakit kanser minum esp? Cadangan pengambilan? Apakah kesan sampingannya?
-Boleh atas nasihat doctor. Jika ada penyakit tertentu, sila dapatkan nasihat doctor sebelum pengambilan suplemen.


56. jerawat akan tumbuh setiap kali saya makam kacang.Adakah selamat sekiranya saya minum esp ?
-> Boleh observe healing crisisnya.Shaklee sentiasa selamat.Namun penerimaan setiap individu kesannya berbeza mengikut tahap kesihatan setiap orang

57.Abang saya ada asthma. Ambik ESP terus trigger asthma. Sama hal dgn lecithin. Sbb 2 2 tu based on soy. Perlukan juga penjelasan.
->digalakkan pengambilan produk antioksidan seperti ACE dan vivix serta omega jika mempunyai masalah alahan. Kemungkinan abang puan ada masalah alahan pada makanan tertentu juga, sila buat pemerikasaan kepada doctor dahulu.


Masih was2? Hubungi saya untuk bantuan :

Ieda Fareeda
Whatapp : 012-9555602
Rakan Baik Nutrisi Anda

P/S : COD area Johor Bahru, Skudai, UTM, Pekan Nenas, Gelang Patah dan yang berhampiran.
         POS LAJU seluruh Malaysia dan Semenanjung.

Read more
Friday, 18 March 2016
FENOMENA EQUINOX 2016 JAGA KESIHATAN SUHU PANAS EKSTREM BOLEH BAWA MAUT

APA SEBENARNYA FENOMENA EQUINOX?


Fenomena Equinox iaitu pemanasan global berlaku sebanyak dua kali setiap tahun iaitu Mac dan September iaitu matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa dengan suhu paling panas terutamanya di Semenanjung. Bumi berputar mengelilingi matahari dengan posisi yang sedikit miring, sekitar 23.5 darjah celcius terhadap bidang lintasannya yang dikenal sebagai ekliptik. Akibatnya sinaran matahari tidak selalu tepat berada di bahagian tengah bumi atau garisan Khatulistiwa.

Penipisan lapisan ozon kini, maka pendedahan cahaya matahari pada masa terbabit akan lebih dirasai berikutan suhu yang semakin meningkat terutamanya pada pukul 12 tengah hari sehingga 3 petang. 

Dalam pada itu, ekoran cuaca panas ini, kita dinasihatkan untuk mengelakkan daripada didedahkan kepada cahaya matahari ketika fenomena ini berlaku dan digalakkan untuk meminum lebih banyak air kosong.

Kesan cuaca panas ini sebenarnya amat kritikal. Seseorang yang terdedah kepada suhu panas yang melampau terdedah kepada risiko keletihan dan strok haba yang disebabkan suhu panas. Dalam sejarah dunia, penyakit yang bersangkut paut dengan cuaca panas telah menyebabkan kematian beribu-ribu orang pada dekat yang lampau. Pada tahun 1980 contohnya di Amerika Syarikat telah menyebabkan kematian 1,250 orang manakala 50,000 lagi mati ketika gelombang panas melanda benua Eropah pada tahun 2003.

Oleh itu, hati-hati ye semua, jangan over exposed!! Minum banyak air suam, minuman isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah pada cuaca panas terik.

Bagaimana untuk kekal sihat dalam cuaca yang ekstrem panas ini??? Berikut 9 langkah-langkahnya :












MINUM MINUMAN ISOTONIK!! 

Iaitu satu cara yang sangat berkesan untuk elakkan badan dari dehidrasi akibat garam yang hilang dari peluh yang banyak (cuaca yang panas badan akan kuat berpeluh) seterusnya badan akan rasa lemah dan jatuh sakit. Kesian kan anak-anak terutama yang ke sekolah yang terdedah kepada cuaca panas. Oleh itu ibu bapa harus ambil langkah berjaga-jaga tentang keselamatan anak-anak.



Apa itu minuman Isotonik yang bebas karbonat dan kurang gula?? Tidak lain tidak bukan... PERFORMANCE DRINK SHAKLEE. Minuman kesihatan dan bertenaga. Kebiasaannya kita sering dimomokkan untuk ambil minuman isotonik berjenama (sport drink) yang berkarbonat (bergas) dan mengandungi gula berlebihan. Ia sangat tidak baik untuk kesihatan. oleh itu bertukarlah sekarang kepada Performace drink Shaklee sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan. Performance drink ni untuk elak dehidrasi dan untuk kekalkan bendalir dalam badan dan ianya elektrolit. Terus aktif dalam badan kita. Musim2 panas ekstrem begini yang membahayakan kesihatan dapatkan segera kerana ianya sangat2 bagus.


Hubungi saya untuk penghantaran segera dengan harga yang berpatutan. Hanya satu sudu untuk secawan air yang sangat sedap dan bertenaga.

COD area Johor Bahru, skudai, UTM, pekan nenas dan yang berhampiran.
Pos laju seluruh Malaysia.


Read more
Wednesday, 10 February 2016
MEMBINA IMPIAN DAN BAGAIMANA UNTUK SET SASARAN BULANAN

Saya nak kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat dari sharing group FAC (Fly Academi Club by Master Firdaus) yang sangat bermanfaat iaitu Cara untuk melakar IMPIAN!!! Bagaimana untuk set sasaran bulanan supaya apa yang kita usahakan dalam bentuk sistematik dan tersusun supaya kita dapat buat analisis dalam bisnes kita sendiri. Kita tak ada bos (bos=diri sendiri) siapa yang menggerak, mencapai kjayaan adlh dri sndri. Yang kita ada adalah sharing dari upline/sideline orang yang telah berjaya. Diri kita sendiri adalah penggerak. Jom kita baca bagaimana kita nak bina impian supaya kita seimbang dunia dan akhirat dan bagaimana kita nak set sasaran bulanan khususnya dalam bisnes shaklee supaya kita dapat tentukan apa yang kita nak gerakkan dan capaikan.

1) IMPIAN
Untuk membina impian mulakan dengan bermimpi!!!
Cth : saya nak memiliki sebuah kereta velfire bersama time and money freedom, bercuti-cuti bersama mak ayah dan family ke mana-mana saja tanpa had!
Dream yang tak masuk akal adalah lebih baik (mimpikan sesuatu yang luarbiasa)!!!
Kejayaan bermula adalah bermula dengan set impian. Untuk capai kejayaan kita perlu ikhlas.
Macammana nak ada sikap ikhlas tu?? Kenapa ikhlas itu penting?
Ikhlas akan wujud kalau kita buat sesuatu kerana Allah!

Contoh : kenapa kita nak rumah besar?? Bukan untuk menunjuk tapi niat untuk kemudahan anak2, family kerana ALLah taala. 
Kenapa perlu kaya?? sebab niat untuk lebih banyak bersedekah kerana ALlah. Ikhlas ini sangat penting. kerana jika ikhlas kerana Allah, segalanya akan mendapat redha Allah. 

2) Bagaimana nak capai Impian
Setiap orang mempunyai impian yang berbeza. Bagaimana cara nak wujudkan vision board (VB). VB haruslah seimbang kerana mudah untuk di develope. Ada empat sector yang perlu kita pecahkan :
  1. Impian untuk diri sendiri
  2. Impian untuk agama
  3. Impian untuk emosi diri (benda2 yg mengembirakan)
  4. Impian untuk electual (ilmu dunia dan akhirat)

Bagaimana nak setkan impian berasaskan empat perkara tadi? KIta Perlu balancekan dunia dan akhirat supaya kita tidak mengabaikan benda-benda lain (seperti emosi diri, bahagiakan orang lain). Jika tak balancekan kita akan mudah lemah. Jika kita mengejar duit semata, kita fikir duit sahaja, kita akan abaikan banyak perkaran dan kita akan cepat penat dan putus asa jika kita tak capai sebab kekuatan dalaman kita tak kuat.


INI VISION BOARD SAYA!!!



Bagaimana nak sasarkan sasaran bulanan? 

Buat vision jangka pendek. Cthnya saving RM1300 sebulan. Berapa income nak capai sebulan/seminggu/sehari. Pecahkan jadi lebih specifik. Jika lebih spesifik, ia akan nampak lebih jelas dan lebih teratur dan mudah untuk di capai. Buat sampai matlamat kita capai lebih awal dari sasaran yang di tetapkan.

Kesimpulannya, target yang kita telah setkan perlulah seiring dengan usaha. Pastikan kita berusaha bersungguh-sungguh untuk capai impian jangka pendek dan jangka panjang. Jika sasaran tidak dapat dicapai, perbaiki kaedah dan lakukan perubahan. Sekian semoga bermanfaat buat semua. Doakan agar vision board saya tercapai. Sama-sama kita doakan sesama kita :-).

Salam sayang
ieda fareeda
012-9555602

Read more

Popular Posts