Open top menu
Friday, 18 March 2016

APA SEBENARNYA FENOMENA EQUINOX?


Fenomena Equinox iaitu pemanasan global berlaku sebanyak dua kali setiap tahun iaitu Mac dan September iaitu matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa dengan suhu paling panas terutamanya di Semenanjung. Bumi berputar mengelilingi matahari dengan posisi yang sedikit miring, sekitar 23.5 darjah celcius terhadap bidang lintasannya yang dikenal sebagai ekliptik. Akibatnya sinaran matahari tidak selalu tepat berada di bahagian tengah bumi atau garisan Khatulistiwa.

Penipisan lapisan ozon kini, maka pendedahan cahaya matahari pada masa terbabit akan lebih dirasai berikutan suhu yang semakin meningkat terutamanya pada pukul 12 tengah hari sehingga 3 petang. 

Dalam pada itu, ekoran cuaca panas ini, kita dinasihatkan untuk mengelakkan daripada didedahkan kepada cahaya matahari ketika fenomena ini berlaku dan digalakkan untuk meminum lebih banyak air kosong.

Kesan cuaca panas ini sebenarnya amat kritikal. Seseorang yang terdedah kepada suhu panas yang melampau terdedah kepada risiko keletihan dan strok haba yang disebabkan suhu panas. Dalam sejarah dunia, penyakit yang bersangkut paut dengan cuaca panas telah menyebabkan kematian beribu-ribu orang pada dekat yang lampau. Pada tahun 1980 contohnya di Amerika Syarikat telah menyebabkan kematian 1,250 orang manakala 50,000 lagi mati ketika gelombang panas melanda benua Eropah pada tahun 2003.

Oleh itu, hati-hati ye semua, jangan over exposed!! Minum banyak air suam, minuman isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah pada cuaca panas terik.

Bagaimana untuk kekal sihat dalam cuaca yang ekstrem panas ini??? Berikut 9 langkah-langkahnya :
MINUM MINUMAN ISOTONIK!! 

Iaitu satu cara yang sangat berkesan untuk elakkan badan dari dehidrasi akibat garam yang hilang dari peluh yang banyak (cuaca yang panas badan akan kuat berpeluh) seterusnya badan akan rasa lemah dan jatuh sakit. Kesian kan anak-anak terutama yang ke sekolah yang terdedah kepada cuaca panas. Oleh itu ibu bapa harus ambil langkah berjaga-jaga tentang keselamatan anak-anak.Apa itu minuman Isotonik yang bebas karbonat dan kurang gula?? Tidak lain tidak bukan... PERFORMANCE DRINK SHAKLEE. Minuman kesihatan dan bertenaga. Kebiasaannya kita sering dimomokkan untuk ambil minuman isotonik berjenama (sport drink) yang berkarbonat (bergas) dan mengandungi gula berlebihan. Ia sangat tidak baik untuk kesihatan. oleh itu bertukarlah sekarang kepada Performace drink Shaklee sebagai pengganti kepada minuman isotonik lain yang berkarbonat dan gula berlebihan. Performance drink ni untuk elak dehidrasi dan untuk kekalkan bendalir dalam badan dan ianya elektrolit. Terus aktif dalam badan kita. Musim2 panas ekstrem begini yang membahayakan kesihatan dapatkan segera kerana ianya sangat2 bagus.


Hubungi saya untuk penghantaran segera dengan harga yang berpatutan. Hanya satu sudu untuk secawan air yang sangat sedap dan bertenaga.

COD area Johor Bahru, skudai, UTM, pekan nenas dan yang berhampiran.
Pos laju seluruh Malaysia.


Tagged
Different Themes
Faridah Ahmad Menulis

Saya Faridah bt Ahmad, pengedar sah SHAKLEE anda no. ID 929771. Jom CANTIK dan SIHAT bersama Shaklee (Selamat Mesra Alam dan Berkesan) bukan hanya sekadar MENJUAL SUPPLEMENT SHAKLEE tetapi berkongsi ilmu mengenai KEBAIKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI.

0 comments

Popular Posts